joi, 10 mai 2012

Cum mi-a schimbat viata calculatorul

Astazi voi scrie despre primul moment care mi-a marcat trecutul, prezentul, viitorul si mi-a format personalitatea, mi-a oferit oportunitati si cu siguranta a dat un alt sens si directie vietii mele. Nu, nu exagerez – sunt absolut convins ca viata mea fara calculator ar fi fost cu totul si cu totul altfel.
Asadar primul, si probabil cel mai important moment crucial a fost cand and am vazut pentru prima data un computer, era un chef in cantina liceului iar muzica a fost pusa de pe un computer – a fost dragoste la prima vedere si pur si simplu am fost uimit de ceea ce putea face acea fantastica masinarie. Apoi am aflat ca poate face mult peste imaginatia mea de atunci, iar acum cred ca poate face aproape orice, chiar si de mancare, daca platesti (comanda online, cu livrare acasa). Am fost atat de marcat ce acea cutie magica inca am creat instant o obsestie, si fara sa stiu prea bine cu ce se mananca aceasta cutie magica mi-am pus in cap familia si profesorii insa eu tineam una si buna: “In liceu vreau sa studiez informatica“. Degeaba s-a chinuit domna Parvu, profesoara mea de matematica sa-mi explice mie si parintilor mei ca informatica inseamna si multa matematica (cu care eu eram cam paralel), degeaba s-au chinuit parintii sa ma faca sa iau in calcul si alte variante eu visam, mancam si respiram calculator. Pana la urma au cedat ambitiei mele si apoi parintii chiar mai sustinut promitandu-mi ca-mi vor cumpara calculator daca asta imi doresc si daca intru la informatica. Evident am intrat in clasa de informatica intensiv si astfel mi-am indeplinit primul vis (si de abia incepeam sa visez): am avut primul meu calculator, un Pentium 1 la 100Mhz, cu hard-disk de 323 MB, 8 MB ram, si placa video de 512kb, cu windows 95 (uauuuuu, ce-a mai evoluat tehnologia in ultimii 11 ani). Si asa a inceput cel mai important si mai marcant capitol din viata mea, nopti pierdute, zile intregi in care uitam sa mananc din cauza calculatorului.

Dependenta De Calculator

Poate veţi zâmbi. Când lumea se confruntă cu probleme capitale (criză, recesiune, şomaj) mai apare câte un personaj care anunţă sfârşitul lumii provocat de calculatoare. Să-l credem „pe cuvânt” ?! Nu-i nevoie. Faceţi un test, iar o simplă căutare pe Google folosind termenii „computer addiction” va indica aproximativ 885.000 de rezultate, iar pentru „dependenţa de calculator” - peste 150.000 de rezultate. Tot mai credeţi că este o glumă ?
Mai mult. Recent au apărut o serie de articole sau studii precum cele realizate de Romtelecom (în parteneriat cu Unesco) sau Intuitext (împreună cu Itsy Bitsy FM) care atrag atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă accesul nesupravegheat la internet pentru anumite categorii de vârstă (nr. copiii), văzut ca principala cauză ce poate crea dependenţă de calculator.
Se pare că problema este una serioasă, fiindcă dependenţa de calculator afectează destul de multe persoane, în special din rândul tinerilor. Şi unii dintre noi ar putea fi bănuiţi de aceeaşi problemă.